3.5.2016

PSA-testin ongelma on ylidiagnostiikka ja ylihoito eli sillä löydetään paljon pieniä, hyvin erilaistuneita, pienen riskin (Gleason </= 6) eturauhassyöpiä, jotka hoidetaan radikaalileikkauksella tai -sädehoidolla, vaikka ns. aktiivinen seuranta olisi useimmissa tapauksissa oikeampi menettelytapa.

Amerikkalaisen tutkijaryhmän mukaan uusi kokeellinen virtsatesti, joka perustuu kolmen eturauhassyöpään yhteydessä olevan geenimuutoksen ilmentymiseen virtsassa, pystyy PSA-testiä merkittävästi paremmin erottelemaan paitsi hyvänlaatuisen liikakasvun syövästä, myös pienen ja korkean riskin eturauhassyövät ja näin säästytään turhilta koepalanotoilta, ylidiagnostiikalta ja -ylihoidosta ja sen aiheuttamilta komplikaatioilta.

James McKiernan, MD1; Michael J. Donovan, PhD, MD2; Vince O’Neill, MD3; Stefan Bentink, PhD3; Mikkel Noerholm, MS3; Susan Belzer3; Johan Skog, PhD3; Michael W. Kattan, PhD4; Alan Partin, MD5; Gerald Andriole, MD, PhD6; Gordon Brown, MD7; John T. Wei, MD8; Ian M. Thompson Jr, MD9; Peter Carroll, MD10 

JAMA Oncol. Published online March 31, 2016. doi:10.1001/jamaoncol.2016.0097