FM Niina Santio väitteli Turun yliopistossa aiheesta: ”PIM-KINAASIT SYÖVÄSSÄ – SOLUN LIIKKUVUUDEN JA AINEENVAIHDUNNAN SÄÄTELY” (PIM signaling in cancer - regulation of cell motility and metabolism)

Niina Santion väitöstutkimus kuuluu genetiikan ja fysiologian alaan. Hän löysi väitöstutkimuksessaan uutta tietoa rinta- ja eturauhassyövän etenemisen mekanismeista sekä uuden yhdisteen, joka hidastaa syöpäsolujen leviämistä. 

Santio tutki PIM-kinaaseja, jotka ovat syöpäsolujen selviytymistä ja liikkumista edistäviä entsyymejä. PIM-kinaaseilla on merkittävä rooli eturauhassyöpäkasvaimen kasvussa ja leviämisessä. Väitöstutkimuksessa löytyi uusi PIM-kinaasien toimintaa estävä DHPCC-9-täsmäyhdiste, joka ehkäisi koe-eläimillä syöpäkasvaimen kasvua sekä verisuonituksen ja etäpesäkkeiden muodostumista.

Tutkimus osoitti, että PIM-kinaasit ovat tärkeitä lääkekehityskohteita taistelussa sekä rinta- että eturauhassyöpää vastaan.

PIM-täsmälääkkeitä ei vielä ole markkinoilla, mutta useita yhdisteitä on jo kliinisissä kokeissa.

Vastaväittäjänä toimi professori Anne Ridley (King’s College London, Iso-Britannia) ja kustoksena dosentti Päivi Koskinen (Turun yliopisto).

Linkki:  

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6607-3