Miesten sterilisaatioleikkaus eli vasektomia ei lisää eturauhassyövän riskiä.

Kanadalainen tutkimusryhmä Ontariosta tutki vasektomian ja eturauhassyövän välistä riskiä. Aikaisemmin vuosien varrella ko. asiasta on tehty lukuisia tutkimuksia, joiden tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Kanadalainen tutkimus käsitti 326 607 miestä, jotka olivat iältään 20 – 65-vuotiaita ja joille oli tehty vasektomia 1.4.1994 – 31.12.2012 välisenä aikana. Määrältään saman kokoinen vertailuryhmä koostui saman ikäisistä ja terveyden tilaltaan samanlaisista miehistä, joille ei ollut tehty vasektomiaa. Mediaani seuranta-aika oli 10,9 vuotta.

Ryhmien välillä ei todettu merkittävää eroa eturauhassyövän esiintyvyydessä kokonaisuudessaan. Eroa ei todettu myöskään syövän aggressiivisuus asteen (Gleason-luokitus), levinneisyyden (TNM-luokitus) tai kuolleisuuden suhteen.

Vasectomy and risk of prostate cancer: population based matched cohort study

Madhur Nayan, Robert J Hamilton, Erin M Macdonald, Qing Li, Muhammad M Mamdani, Craig C Earle, Girish S Kulkarni, Keith A Jarvi, David N Juurlink, professor for the Canadian Drug Safety and Effectiveness Research Network (CDSERN)

Linkki:

http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i5546